WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



piątek, 26 lutego 2010

SZEKELYGULAS Z KOCIOŁKA

PALCE LIZAĆ.....

GULASZ SEKLERSKI

SKŁADNIKI:
- 1,5 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego,np.łopatka
- 1kg kiszonej  kapusty
- 2 duże cebule
- szklanka śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki smalcu
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
- vegeta do smaku
- ostra papryka do smaku

PRZYRZĄDZANIE:
- mięso pokroić w kostkę (najlepiej 3x3 cm)
- cebulę posiekać drobniutko
- smalec roztopić w kociołku węgierskim wyłożonym folią aluminiową
- wrzucic do kociołka mięso i przyprawy a jak się zarumieni otworzyć kociołek i dolać trochę wody
- gdy mięso będzie już lekko miękkie wrzucić kapustę kiszoną i zalać wodą tak by wszystkie składniki były przykryte
- gdy kapusta będzie miękka dolać śmietanę wymieszaną z vegatą i jeszcze trzymać na ogniu około 10 min.

Do przyrządzenia tej potrawy wystarczy kociołek żeliwny bez przykręcanej pokrywy...Wtedy łatwiej kontrolować przebieg duszenia potrawy....

wtorek, 23 lutego 2010

GRILLOWANA WĄTRÓBKA DROBIOWA Z PAPRYKĄ

BARDZO PROSTY SPOSÓB NA SZYBKI OBIAD BEZ TŁUSZCZU !

WĄTRÓBKA GRILOWANA Z DODATKIEM PAPRYKI

Wystarczy wątróbka drobiowa, pieprz,magi i vegeta oraz papryka i grill ogrodowy lub elektryczny...
Wątróbkę przyprawić i położyć na grilla. Paprykę wystarczy pokroić na kawałeczki i połozyć na ruszt bez przypraw. Gotowe...;0)


środa, 10 lutego 2010

BIGOS Z KOCIOŁKA MYŚLIWSKIEGO WEDŁUG ADAMA MICKIEWICZA

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno

Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów.

fot.Wikipedia






piątek, 5 lutego 2010

ŻEBERKA Z KOCIOŁKA PO WĘGIERSKU




   Składniki:

-czerwona papryka mielona (duuużo)
-majeranek
-pietruszka
-cebula
-vegeta
-pieprz
-czosnek
- papryka czerwona
- marchewka 
- żeberka
- boczek w plasterkach
- smalec


Kociołek żeliwny  wykładamy  lisćmi kapusty.Potrawa nie będzie wtedy przywierała do ścianek kociołka żeliwnego. Żeberka mieszamy z przyprawami i warzywami, a następnie  wrzucamy do kociołka  . Na samą górę kładziemy boczek a na boczek liście kapusty.Możemy również wyłożyć dodatkowo boczkiem ścianki kociołka. Pokrywę przykręcamy i stawiamy kociołek na ognisko na około 1,5 godz.

wtorek, 2 lutego 2010

CO POWIECIE NA GOLONKĘ Z OGNISKA?



          Składniki:
         -golonka
         -piwo
         -kapusta kiszona
         -boczek
         -marchewka

Kociołek żeliwny wykładamy boczkiem i wkładamy do niego małe golonki.
Dodajemy kapustę kiszoną, marchewkę pokrojoną w plasterki i zalewamy piwem żeby w połowie golonki były zakryte (nie w całości)!
Doprawiamy troche pieprzem i vegetą i zakrecamy kociołek.
Dusimy na ogniu około 60 min.