Dawno mnie tutaj nie było, ale poprawię się, heheh...
Mam dzisiaj przepis z kociołka , który wyłożyłam folią aluminiową. Duzo osób tak przyrządza kociołek i postanowiłam wybróbowac, ale przyznam , że ja wolę wykładać go liśćmi kapsuty.
Na kociołek o pojemności 4,5l potrzebowałam
- 9 skrzydełek
- kilka młodych ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona fasolka szparagowa
- 3 łyżki stołowe słodkiej papryki
- pieprz i vegeta do smaku
- smalec
Na początek skrzydełka przyprawiłam vegetą i pieprzem oraz papryką słodką i zostawiłam na pół godz żeby ''przeszły'' przyprawami.
Wyłożyłam kociołek folią aluminiową i na dno dałam łyżkę smalcu a potem wszystki składniki ułozyłam warstwowo, czyli warzywa-skrzydełka-warzywa-skrzydełka.
Na sam koniec posypałam jeszcze wszystko słodką papryką i vegetą oraz pieprzem i dałam łyżkę smalcu.
Można dodac też pół szklanki wody
Zakręciłam kociołek i postawiłam na dużym żarze. Należy pamiętać, aby najpierw rozpalic ognisko i odczekać jakiś czas żeby zrobił się żar. Nie stawiac kociołka tak aby duże plomienie go dotykały.
Polecam kociołki żeliwne wszystkim tym, którzy szukają oryginalnych sposobów na spędzenie wolnego czasu.
Do usłyszenia i smacznego !